MLS Preview: Verborgen parel

Het is het einde van de lente van 2009. Wij zijn in Nederland nog in de ban van het opvallende kampioenschap van AZ. Maar ook zijn we bang voor de Mexicaanse griep en worden we opgeschrikt door een mislukte aanslag tijdens Koninginnedag. In de buurt van Buenos Aires gaan er in het hoofd van de dan 22-jarige Diego Valeri hele andere dingen om. Hij is zijn status van talent ontgroeid bij Club Atlético Lanús en droomt van Europa. Die kans komt er ook. FC Porto wil de aanvallende middenvelder met alle liefde huren en zo geschiedde.

De dromen waren groots, hetzelfde geldt voor de toekomst die hem werd voorgelegd. Verder dan twaalf optredens voor de Portugese topclub komt het niet. Een tegenvaller voor Valeri maar hij geeft de hoop niet op. Hij vertrekt iets naar het Oosten en strijkt in de zomer van 2010 neer in Almería. Bij de plaatselijk UD beproeft hij zijn geluk in de Primera Division. Wederom wordt het een teleurstelling. Negen wedstrijd houdt de Argentijn het vol. Bij de pakken neerzitten komt niet in het woordenboek van Valeri voor en hij keert terug bij Club Atlético Lanús. En hoe? Als een Koning die terug komt op vertrouwd grondgebied leidt hij zijn ploeg naar de tweede plek in de competitie.

Diego Valeri (L) in zijn teleurstellende tijd bij FC Porto

Nog een paar jaar speelt hij bij Lanús. Als spelmaker, als de beste speler van het team, zoals ze daar gewend zijn. Toch stroomt het bloed waar het niet gaan kan. De droom om het ook buiten Argentinië te maken is groter dan de liefde voor ‘zijn’ Lanús. Europa lijkt echter te hoog gegrepen voor Valeri en dus probeert hij het elders. Portland Timbers uit de MLS geeft hem de mogelijkheid. Dat team bestaat pas twee jaar en wil met onder andere de komst van Valeri stappen maken. Toeval of niet, Portland wordt eerste in de Conference en reikt in de playoffs net niet tot de finale. Diego Valeri wordt topscorer van zijn team en heeft in no-time de harten van de fans veroverd. Wekelijks blinkt de spelmaker uit. Niet alleen in zijn eerste jaar, ook in de jaren die daarop volgen. In 2015 wint Portland onder andere door een zeer grootse Diego Valeri haar eerste MLS Cup. Twee jaar later krijgt Valeri ook individueel veel credits. Als tweede Argentijn na Guillermo Barros Schelotto wordt Valeri uitgeroepen tot MLS MVP. Een eer die volkomen terecht is.

De Europese sterren die de oversteek naar het grote Amerika maken, krijgen altijd alle aandacht. Terecht in de meeste gevallen hoor. Mannen als Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney en Bastian Schweinsteiger zorgen echt voor een kwaliteitsimpuls. Maar er zijn genoeg goede voetballers. Heel soms is er eentje beter dan goed. Een verborgen parel die in schaduw staat van al die Europese sterren. Diego Valeri is zo iemand. De ware voetballiefhebber herkent zijn talent, erkent dat en geniet daar vooral van. Diego Valeri: Een parel in de wondere wereld van de MLS.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s