WK 2018: Saoedi-Arabië

Kwalificatie:

Onze Bert van Marwijk had een wonderprestatie geleverd door met Saoedi-Arabië zich te plaatsen voor het WK in Rusland. In een groep met onder andere Australië, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten gingen alleen de nummers één en twee rechtstreeks naar het WK. Australië en Japan werden vooraf gezien als de grote favorieten in deze groep. De mannen van Van Marwijk en Van Bommel moesten hopen op een gunstige loting in de play-offs. Maar de opdracht die de oud-bondscoach van Oranje had meegekregen werd steeds realistischer. Saoedi-Arabië eindigde achter Japan op plaats twee en hoefde zich dus niet via de play-offs te plaatsen. We weten inmiddels hoe het afliep met Bert van Marwijk en zijn staf. Geen Van Marwijk dus op de bank bij Saoedi-Arabië, gelukkig zien we hen wel als coach op dit WK namens Australië. De grote concurrent tijdens de kwalificatie.

Sterspeler:

Dat het land zich plaatste voor het WK was voor een heel groot deel te danken aan Mohammed Al-Sahlawi. De centrumspits van Al Nasr en de nationale ploeg maakte maar liefst zestien doelpunten in veertien kwalificatiewedstrijden. Zijn gemiddelde voor Saoedi-Arabië is sowieso ontzettend goed. In 38 wedstrijden maakte de spits 28 doelpunten. Het is echter wel een speler die het vooral laat zien tegen de op papier makkelijkere tegenstanders. Grote vraag is of hij dalijk op het grootste podium ter wereld het ook kan laten zien.

Historie:

In 1994 speelde Saoedi-Arabië haar eerste WK tijdens de editie in de Verenigde Staten. Daarna was het nog drie keer op rij aanwezig. In 2010 en 2014 wist het land zich echter niet te plaatsen. De ontlading was daarom uiteraard groot toen het land de tickets naar Rusland kon boeken. Tijdens het eerste optreden in 1994 plaatste het land zich direct voor de volgende ronde. In de groepsfase kwam het toen onder andere Nederland tegen. De grote verrassing van dat toernooi was Zweden en dat land schakelde Saoedi-Arabië in de achtste finale uit. De laatste groepswedstrijd van dat toernooi tegen België is ook de laatste overwinning van het Aziatische land op een WK. Bijna veertien jaar wacht het dus al op nieuwe winstpartij.

Voorspelling:

Dat Saoedi-Arabië het WK niet gaat winnen moge wel duidelijk zijn. Maar het land heeft wel ontzettend veel geluk gehad met de loting. De tegenstanders tijdens het komende WK zijn Uruguay, Egypte en gastland Rusland. Uruguay lijkt ons een stukje te hoog gegrepen maar de andere landen zijn, als je zelf een goede dag hebt, gewoon te pakken. In de kwalificatie heeft Saoedi-Arabië al laten zien dat het kan verrassen. Het moet echter iedere keer een topdag moeten hebben wil het doorgaan. Wij denken dat het land al blij mag zijn als het Rusland of Egypte een keer kan verslaan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s