WK 2018: Zweden

Kwalificatie:

Het ging tussen ons eigen Nederland en Zweden. Welk land zou achter Frankrijk tweede eindigen in groep A. Uiteindelijk werd Zweden de beul van Oranje en mocht het Scandinavische land naar de play-offs. Opmerkelijk is wel dat het in twee duels niet wist te winnen van Nederland. Maar we weten allemaal waar ‘wij’ het hebben laten liggen. Nadat het team de loodzware opgave om door te gaan naar de play-offs had volbracht wachtte een nog grotere opgave. Italië werd geloot en de wereldkampioen van 2006 was dus de laatste horde op weg naar Rusland. De thuiswedstrijd werd al enigszins verrassend met 1-0 gewonnen en in Italië hield Zweden de nul. De grote vraag is of ze nu ook tijdens het WK zelf kunnen verrassen.

Sterspeler:

Jarenlang konden we hier zonder na te denken de naam van Zlatan Ibrahimovic invullen. Maar de superster was gestopt bij het nationale team. Toch kwam er begin dit jaar een flirt van de zijde van Zlatan. Een WK zonder Zlatan is geen WK waren zijn woorden. De Zweedse bond zwichtte echter niet en dus is Ibrahimovic niet te zien als speler komende zomer in Rusland. Marcus Berg probeert de leegte die Zlatan achter liet op te vullen en dat lukte hem tijdens de kwalificatie vrij aardig. In negen wedstrijden scoorde hij maar liefst acht keer. Oud-Eredivisie speler Andreas Granqvist zal waarschijnlijk de aanvoerdersband dragen maar de sterspeler van Zweden is toch echt Emil Forsberg. De middenvelder van RB Leipzig was jarenlang een groot talent en die belofte is ieder jaar meer aan het inlossen.

Historie:

Zweden was in de jaren ’50 van de vorige eeuw een van de grootmachten in het voetbal. In 1950 behaalde het een bronzen medaille en in 1958 stond het zelfs in de finale dat het verloor van Brazilië met een hele jonge Pelé. Een kleine opleving zagen we in 1994 toen de ploeg onder aanvoering van spits Tomas Brolin de halve finale haalden en de troostfinale vervolgens wisten te winnen. Deze editie wordt de twaalfde deelname van Zweden aan het WK. Ondanks de drie medailles is Zweden toch veel vaker opvulling dan hen lief is.

Voorspelling:

Als je kijkt naar de kwalificatie en de play-offs dan is het al een hele prestatie dat Zweden überhaupt op dit podium staat. Wanneer we ook nog eens de groep tijdens het WK bekijken, dan wordt het een heel lastig verhaal voor de Zweden. Regerend wereldkampioen Duitsland, het zeer aantrekkelijk spelende Mexico en dan ook nog een Zuid-Korea. Zweden begint met een middagwedstrijd tegen de Zuid-Koreanen en speelt daarna twee avondwedstrijden tegen Duitsland en als laatste Mexico. Wij denken dat de kans klein is dat Zweden de volgende ronde zal gaan halen. Maar aan de andere kant, ze hebben ons tijdens de kwalificatiereeks al vaker verrast.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s