WK 2018: Zwitserland

Kwalificatie:

Het kostte Zwitserland geen enkele moeite om zich te plaatsen voor het WK in Rusland komende zomer. De Zwitsers zaten in een groep met Andorra, Letland, Faeroër Eilanden, Hongarije en Portugal. Nu niet bepaald de poule des doods. Na negen wedstrijden had het land negen overwinningen behaald. Het enige nadeel was dat Portugal slechts één keer verloor in die negen wedstrijd en dat juist Ronaldo en co de tegenstander was in de laatste kwalificatie wedstrijd. Portugal won het onderonsje en mocht direct de tickets naar Rusland boeken. Zwitserland werd veroordeeld tot het spelen van play-offs. Noord-Ierland was de tegenstander en in twee zeer saaie wedstrijden bleken de Zwitsers nipt te sterk. Één doelpunt in twee duels bleek genoeg om deel te mogen nemen aan het WK in Rusland.

Sterspeler:

Deze ploeg is al jaren een team zonder echte sterspeler. Een hecht collectief zoals ze zo mooi zeggen. Xherdan Shaqiri steeg de laatste grote toernooien wel boven zichzelf uit maar verkeert niet echt in goede vorm. Hij degradeerde namelijk met Stoke City naar de Championship. Andere spelers die bij grote ploegen spelen zijn bijvoorbeeld aanvoerder Stephan Lichtsteiner die al jarenlang een vaste waarde is bij Juventus. Ook middenvelder Granit Xhaka speelt voor een van de grote clubs in Europa. Hij staat onder contract bij Arsenal. Allemaal leuke, goede voetballers. Maar een uitgesproken sterspeler hebben de Zwitsers niet.

Historie:

Dit wordt de elfde keer dat Zwitserland deelneemt aan een WK. Slechts drie keer haalde de ploeg de kwartfinale en dat was in de jaren ’30 en ’50 van de vorige eeuw. Dit is de vierde deelname op rij. In Zuid-Afrika strandde het land in de groepsfase. In Duitsland en Brazilië was de achtste finale het eindstation. Kijkend naar de statistieken dan valt het vooral op dat Zwitserland slechts één keer het toernooi afsloot met een positief doelsaldo. In 2006 scoorden ze vier keer en kreeg het geen enkel doelpunt tegen. In de achtste finale was Oekraïne toen echter te sterk na strafschoppen.  Zwitserland miste de eerste drie penalty’s toen terwijl Oekraïne er drie van de vier wist te maken.

 

Ondanks een bijna perfecte kwalificatie is Zwitserland niet automatisch favoriet voor een plek in de achtste finale. Met Brazilië, Servië en Costa Rica is het alles behalve een gelopen race. Brazilië is een van de grote favorieten. Costa Rica verraste tijdens het vorige WK vriend en vijand en is een hele gevaarlijke outsider in deze poule. Servië is en blijft een beetje de grote onbekende in deze poule. Maar het heeft wel een aantal spelers die kunnen verrassen. Het grote voordeel voor Zwitserland is dat de kern al jaren met elkaar samenspeelt en elkaar door en door kent. Stel Zwitserland gaat door, wat wij wel verwachten, dan wacht in de volgende ronde naar alle waarschijnlijkheid Duitsland. Dus volgens ons zal de achtste finale wederom het eindstation zijn voor de Zwitsers.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s