Mijn collectie (5): Everton

Het is inmiddels al weer twaalf jaar geleden dat ik mijn eerste en tevens laatste wedstrijd op Anfield heb gezien. Alles wat ze zeggen over dat legendarische stadion klopt. De sfeer, het ademt voetbal. Normaal gesproken heb ik een hekel aan die uitspraken die nergens op slaan. Maar ik weet ook niet hoe ik het anders uit kan leggen. Vanaf het moment dat je het stadion binnenkomt tot aan de aftrap. Je valt van de ene positieve ervaring in de andere. You’ll never walk alone gezongen door iedereen in het stadion met dezelfde passie. Het voelt als verbroedering omdat iedereen hetzelfde zingt, maar het voelt ook als gezonde concurrentie want de uitploeg probeert altijd (tevergeefs) over the Reds heen te gaan.

Een ander indrukwekkend aspect was de wandeling van Anfield naar Goodison Park. In een kwartiertje tijd ben je in een totaal andere wereld. Van rood naar blauw in een kilometer verschil. Hoe machtig mooi Anfield is, de locatie van Goodison Park is misschien nog wel mooier. Gelegen aan Stanley Park, aan de andere kant omring door typisch Engelse huizen. Dit is het boegbeeld van Engels voetbal. Aan de overkant van het stadion stond een heel klein ouderwets huis. Het zag er uit alsof het een dag later gesloopt ging worden. Er hing een bordje op de voorgevel met de tekst ‘Fanshop’. Alles binnen was oud, net zo als de foto’s aan de muur. Vergane glorie kun je het wel noemen.

Vanaf het moment dat ik dat kleine winkeltje binnen liep, wist ik het meteen. Het tricot van Everton moest worden toegevoegd aan mijn kledingkast. Het is niet zo zeer dat ik iets speciaals heb met die club. Maar de stad Liverpool ademt voetbal en daar wilde ik wel een aandenken van. Qua voetbalstad is Liverpool de mooiste waar ik ooit ben geweest. Het shirt van Everton zelf is degelijk maar heeft wel een prachtige slogan op het logo. Nil satis nisi optimum. Alleen het beste is goed genoeg. Dat zegt eigenlijk alles over de mooiste voetbalstad van Engeland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s