De kleine grote man

Mijn vader vertelde me over Van Basten, Rijkaard en over Gullit. Hoe goed ze wel niet waren, dat we nooit meer een beter trio zullen vinden. Ik zal hetzelfde zeggen tegen mijn kinderen. Alleen vervang ik de namen van Van Basten, Gullit en Rijkaard door Robben, Van Persie en Sneijder. Ook ik zal zeggen dat er nooit meer een betere, mooiere, sierlijkere driehoek zal zijn. Stiekem weet ik wel dat ik geen gelijk heb, maar tju wat heb ik genoten van Arjen, Robin en Wesley. Ik mag ze ook bij hun voornaam noemen omdat ik ze zo goed denk te kennen. Op voetbalgebied dan natuurlijk, persoonlijk niet. Al heb ik er twee van de drie wel gesproken. Zo lekker gewoon gebleven, lekker Hollands.

Terwijl ik dit typ, gaan mijn gedachte automatisch terug naar 2010. Mijn knie zat in een brace. Het een en ander opgerekt op een niveau waar Arjen, Robin en Wesley gelukkig nooit hebben gespeeld. Dan hadden we ze namelijk nooit gekend. Staand op een plein in rum dertig graden. Groot scherm met daarop onze Oranje Leeuwen tegen de Goddelijke kanaries. Joris Mathijsen viel in de warming up uit, de wedstrijd was al verloren voordat het begonnen was. Robinho kreeg het op zijn heupen en het werd snel duidelijk dat we kansloos waren. Maar toen stond de klein Generaal op. Wesley Sneijder zweepte zijn teamgenoten op en daarmee ook alle mensen die net als ik op zo’n plein de stonden.

Wesley 2

De klein Wesley werd een hele grote. Met zijn linkervoet en met zijn hoofd bracht hij heel Holland in extase. Bij zijn tweede goal, zijn bevrijdende goal, sprong ik op met die brace om mijn knie. Van geluk die brace afgegooid en staan springen en juichen alsof we al wereldkampioen waren. Het was Wesley Sneijder die wonderen verrichte. Oké het kan ook zijn dat ik mee aanstelde en dat het allemaal wel meeviel. Maar toch koester ik de gedachte dat Wesley Sneijder helende krachten heeft.

WK kwalificatie Nederland - Luxemburg

Hij redde ons in 2004 als jong ventje. Werd een grote meneer tijdens het EK van 2008 en twee jaar later was hij de beste van de wereld. Dat is een gewaagde uitspraak misschien maar ik ben overtuigd dat ik gelijk heb. Hij leidde Internazionale naar de Champions League winst, was de motor van het Oranje van Bert van Marwijk. Het is nog steeds een farce dat hij niet de beste speler van het WK in Zuid-Afrika werd. Zijn einde in Oranje zat er aan te komen. De Gouden Driehoek viel al uiteen nadat Robben besloot te stoppen als international. Van Persie speelt nog maar de kans dat hij nog ooit het Wilhelmus zingt met tien ploeggenoten aan zijn zijde lijkt nihil.

Wesley bedankt voor alles. We hebben van je genoten, je liet ons huilen maar je liet ons vooral heel vaak juichen en lachen. De kleine grote Generaal van ons Oranje leger.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s