COLUMN: HUP NATIONS LEAGUE

Er werd maar geklaagd, er werd maar gezeurd. We waren nu al kansloos tegen Duitsland en Frankrijk. Heel die Nations League was al gedoemd te mislukken voordat het ook maar begonnen was. Heel stiekem kan ik daar wel van genieten, van dat negativisme van alles en iedereen. Altijd alles van de negatieve kant bekijken. Nergens lees je dat we vier hele gave wedstrijden gaan spelen.  Jarenlang hebben we die kleine landen als Andorra en Luxemburg verafschuwd want daar hadden we zogenaamd niks aan. Nu zijn we opeens niet goed genoeg meer om te winnen van Duitsland en Frankrijk en dan is deze opzet helemaal kut. Schei toch uit met zijn allen. Ieder land is nu gegarandeerd van wedstrijden tegen een ploeg met hetzelfde niveau. Nooit meer nietszeggende wedstrijdjes.

Oranje 1

Van oudsher zijn wij een redelijk arrogant volk. Altijd denken dat we de beste zijn. 1974 hadden we moeten winnen en in 1978 waren we ook al de beste. Maar die beker hebben we nooit gekregen. Maar nu we de laatste jaren opeens een beetje zijn weggezakt doet dat er allemaal niet meer toe. Maar juist nu moeten we laten zien dat we nog steeds de beste zijn. Want geloof me, we doen niet veel onder voor  Frankrijk, Spanje of Duitsland. Ver klaar me voor gek, maar ik denk echt dat landen bang zijn voor ons. Want wij Hollanders hebben een dipje nodig om onze nieuwe piek te vinden. Dat gebeurde begin jaren ’70, halverwege jaren ’80 en ook aan het begin van deze eeuw.

Oranje 2

Dat dipje, we kunnen het beter een krater noemen, hebben we nu gehad. Nu kunnen we laten zien wat we echt waard zijn. Dan is het toch lekkerder om dat te doen tegen een topland dan tegen pakweg Andorra of Macedonië. Op het moment dat het er echt om gaat zijn we vaak op ons best. Dat laten we op toernooien vaak genoeg zien. Vanaf nu heb je als land zijnde in de Nations League alleen maar wedstrijden waar het er om gaat. Nu laten we alsjeblieft dat negativisme eens omdraaien. Zie dit nu eens als de ideale mogelijkheid om naar te volgende piek te klimmen. Of niet, wat maakt mij het eigenlijk ook uit. Want ik ben een echte Nederlander, arrogant genoeg om te denken dat ik toch wel gelijk heb. Dus als afsluiter roep ik: ‘Hup Oranje, Hup Nations League’.

Oranje heeft op dit moment  de meest ideale positie. Nederland zit samen met elf andere landen in Divisie A van de UEFA Nations League. Daar wordt in eerste instantie niet gestreden om tickets voor EK 2020. Dat wordt gedaan in de ‘normale’ EK-kwalificatie. Daar plaatsen iedere groepswinnaar en nummer twee van de tien kwalificatieploegen zich voor het EK. Dan blijven er vier plaatsen over die worden verdeeld over de vier Divisies van Nations League. De kans dat alle andere elf landen in Divisie zich plaatsen via het normale kwalificatie is vrij groot. Stel dat Nederland het als enige niet redt, dan speel je tegen een land uit Divisie B voor een ticket voor het EK. En dat is op papier altijd een zwakkere tegenstander.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s