Arjen, bedankt

Het afscheid dat er al een tijdje aan zat te komen, maar daarom niet minder mooi was. De berusting in het stadion was daar. Oranje stond met 2-0 voor tegen Zweden, daar waar minimaal zeven goals nodig waren. Het WK was buiten bereik, maar belangrijker nog, het is de laatste wedstrijd van Arjen Robben in het Nederlands Elftal. De supporters in de Johan Cruijff Arena gaan staan en zingen Robben massaal toe, zijn laatste minuten in Oranje breken aan. Wat volgt is een afscheid dat hij dubbel en dwars verdient.

robben1
De laatste keer het Wilhelmus

Ruim 14 jaar lang was hij international van het Nederlands elftal. In totaal speelde hij 6 eindtoernooien en heeft hij door de jaren heen de harten van de Nederlandse voetbalfans gestolen. Zijn eerste van 96 interlands speelt hij op 30 april 2003, thuis tegen Portugal. In die wedstrijd, waar ook Wesley Sneijder zijn debuut voor Oranje maakt, laat Dick Advocaat hem halverwege invallen voor Marc Overmars. Vanaf dat moment is hij een vaste waarde in Oranje. Een jaar later is hij ook aanwezig op zijn eerste eindtoernooi, het EK in Portugal. Een toernooi dat hij zich altijd zal herinneren als zijn eerste grote toernooi, maar ook als het toernooi van dé bekende wissel. Advocaat wisselt ster van het veld Robben bij een voorsprong van 2-1 voor de defensief ingestelde Bosvelt. Oranje verliest met 2-3. Er zal nog lang over gesproken worden.

robben2
Dé wissel, Bosvelt voor Robben op EK 2004

Robben is niet meer weg te denken uit Oranje. Voorheen op linksbuiten, later op rechtsbuiten. Ook op het EK in 2008 laat Robben zich zien, onder meer door een fantastische goal tegen Frankrijk. Het toernooi gaat voor Nederland echter als een nachtkaars uit. Rusland is in de kwartfinale verrassend te sterk. Robben maakt zich op voor zijn volgende kunstje, het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Op dat moment is hij speler van Bayern Munchen. Een speler van wereldformaat waar we als voetballand trots op mogen zijn. Inmiddels is hij (mede door de media) lid geworden van de zogenaamde ‘Grote vier’. Samen met Wesley Sneijder, Robin van Persie en Rafael van der Vaart heeft Oranje vier wereldtoppers in huis, die het toernooi in Zuid-Afrika naar hun hand moeten zetten. Maar dan slaat het noodlot toe. In een oefenwedstrijd voor het WK probeert Robben met een hakbal een medespeler te bereiken, maar die hakbal levert een blessure van formaat op. Kermend van de pijn ligt hij op de grond en de WK-droom lijkt in duigen. Zou de man van glas dit WK gaan missen? Als het aan hemzelf ligt niet.

Fysiotherapeut Dick van Toorn zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat Robben gedurende het WK fit raakt. Als de overige 22 spelers al drie wedstrijden achter de rug hebben en de achtste finale bereikt hebben, vliegt Robben alsnog naar Zuid-Afrika. Daar neemt hij het team op sleeptouw, en blijkt één van de motoren te zijn die Oranje naar de finale loodst. De invloed van Robben was bijzonder. Zijn geweldige spel tegen Brazilië, zijn goal tegen Uruguay en zijn strijdlust in de finale tegen Spanje. Robben is vanaf dit moment misschien wel één van de beste spelers ter wereld. De kroon op het werk blijft echter uit. De bekende teen van Iker Casillas houdt Nederland wellicht van de wereldtitel af. We balen met zijn allen net zo hard als Arjen Robben, maar niemand neemt het hem kwalijk. Mede dankzij hem stonden we daar, dat was al een overwinning.

robben3
Het meest memorabele moment uit de interlandcarrière van Robben

Kan het nog mooier dan in 2010? Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Kunnen we nóg een keer tot grote hoogste stijgen en deze generatie de titel bezorgen die zij eigenlijk wel verdienen. In 2012 volgt een nieuwe kans. Het EK in Oekraïne en Polen. Oranje, met natuurlijk Robben als grote man, kijkt er naar uit en dicht zichzelf grote kansen toe. Het toernooi wordt echter de grootste mislukking uit de interlandcarriere van Robben. Nederland verliest alledrie de poulewedstrijden en gaat roemloos naar huis. Het einde van een tijdperk? Van Marwijk verlaat het schip maar Robben gaat door.

Nederland plaatst zich ‘natuurlijk’ voor het WK 2014 in Brazilië. Topfavoriet zijn we al lang niet meer, maar nog steeds zit er voldoende kwaliteit in het team om een mooi resultaat te behalen. Robben wil er vol voor gaan. Robin van Persie is de aanvoerder van het team, maar de echte leider van het elftal is Robben. Hij inspireert en motiveert het hele elftal, neemt het team op sleeptouw op moeilijke momenten en laat zien nog steeds de absolute sterspeler van Oranje te zijn. De poulefase gaat voortvarend. Na de klinkende zege op Spanje worden ook de andere twee wedstrijden gewonnen. Komt die droom van Arjen Robben, een groot toernooi winnen met zijn land, dan eindelijk uit?

robben4.png
De ontlading met Memphis na de goal tegen Chili op WK 2014

Als absolute leider van het team leidt hij Oranje langs Mexico en Costa Rica. Met name in de kwartfinale tegen Costa Rica laat Robben zich gelden. Op en naast het veld. Hij sprekt zijn team toe en pept ze dusdanig op, dat de wedstrijd uiteindelijk na penalty’s gewonnen wordt. De halve finale tegen Argentinië is het resultaat. Een spannende wedstrijd en een grote kans voor Robben vlak voor het eindsignaal, maar gescoord wordt er niet. Dit keer verliezen we de penalty-serie. De derde plaats bleek uiteindelijk het hoogst haalbare.

robben5.png
Argentinië verslaat Oranje op WK 2014

Oranje neemt langzaam afscheid van de talentvolle generatie. Robben verliest steeds meer van zijn oude maatjes en het Nederlandse voetbal zit in een neerwaartse lijn. Kan Robben dit nog zinkend schip nog boven trekken? Hij zet alles op alles om nog een laatste kunstje te flikken, schitterenen op het WK 2018 in Rusland. Oranje speelt een moeilijke kwalificatie, kan niet meer winnen van landen als Bulgarije, en heeft op 10 oktober 2017 nog een theoretische kans op het WK. Theoretisch, meer niet. Met zeven doelpunten verschil winnen van Zweden is een mission impossible. Maar wie staat er op in die wedstrijd? Juist, Arjen Robben. Vol vuur, vol passie en vol adrenaline speelt hij alsof zijn leven er van af hangt. Scoort twee goals en droomt een klein beetje van de stunt die niemand voor mogelijk hield. Maar helaas, het blijft bij die twee goals. Nederland wint, maar mist het WK. Maar misschien nog wel erger, Nederland moet Arjen Robben gaan missen.

robben6
Nog één keer die ontlading na een goal tegen Zweden

Arjen, bedankt. Bedankt voor alles. Voor alle mooie dingen je ons hebt laten zien. Je hebt het Oranje legioen vaak laten genieten van je acties, je goals, je leiderschap en je inzet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s