Denis Law, Memoria

 

Voor voetballiefhebbers is Aberdeen een stad in Schotland dat met de plaatselijke FC een van de meest succesvolle clubs van het land huisvest. Muziekliefhebbers zullen bij het horen van de naam Aberdeen denken aan het wat troosteloze stadje in de Amerikaanse staat Washington waar de legendarische Kurt Cobain, frontman van Nirvana, werd geboren in 1967. In 1994, 27 jaar later, zou Cobain zichzelf van het leven beroven. Al doen enorme speculaties over zijn dood de ronde. Zo zou Courtney Love, Cobains partner, een behoorlijke impact hebben gehad op de zelfmoord van de muzikant. Cobain leeft echter voort in de harten van de inwoners van Aberdeen. Bij het binnenrijden van de stad staat te lezen ‘Come As You Are’. Een verwijzing naar een van de bekendste songs van de band, afkomstig van de LP Nevermind. Inderdaad, de plaat met de iconische foto van het zwemmende jongetje.

Sir Matt Busby besloot in 1962 het te wagen op een uiterst pikante transfer. Denis Law, de Schotse spits uit Aberdeen werd gehaald van het Italiaanse Torino. Pikant, omdat Law een verleden had bij Manchester City. Slechts één seizoen was hij te bewonderen op Maine Road voor The Sky Blues, alvorens hij in 1961 naar Italië vertrok. Law was redelijk succesvol in de Serie A, maar besloot toch om terug te keren naar Manchester. Het bleek een gouden greep van zowel Busby als Law. Het sterrenensemble dat na de desastreuze crash in 1958 werd samengesteld koerste in 1968 op de Europa Cup I af. Daarbij was Denis Law in 1965 verkozen tot de beste voetballer van Europa. Het leverde hem een Gouden Bal op. Een prijs die zijn teamgenoten Bobby Charlton en George Best later ook in ontvangst mochten nemen. In 1973 werd de door knieproblemen geteisterde Law een vrije transfer gegund. Law koos opnieuw voor Manchester City. De gevolgen voor United zouden rampzalig zijn.

Het commentaar van de pers op zijn teksten, maken de woedende jongeman in Cobain los, Ook is er de relatie met Courtney Love, die hem tegen zijn zin in steeds meer in het licht van de schijnwerpers duwt. Kurt Cobain ziet zichzelf als een pure liefhebber, een muzikant waarvoor de melodie en de baslijnen op één komen en daarna pas de tekst belangrijk vindt. Love staat bekend als een wat ordinaire starfucker die de schuchtere Cobain langzaam aan in haar macht krijgt. Ze drijft Cobain meermaals tot wanhoop en zet hem volgens getuigen regelmatig aan tot suïcidale handelingen. Als de geruchten gaan dat Cobain van haar wil scheiden, slaat de angst enigszins toe bij Love. Zo lang ze zijn vrouw is, maakte ze aanspraak op het vermogen van de inmiddels steenrijke grungemuzikant. Kurt Cobain in maart 1994 uit een rehabilitatiekliniek in Los Angeles, pakt het vliegtuig naar Seattle en wordt enkele dagen later gevonden door een elektricien. De zanger van Nirvana is niet meer.

In 1974 is de spanning in de belangrijkste divisie in Engeland gestegen tot absolute hoogte. Op de laatste speeldag ontmoeten de rivalen City en United elkaar en zou een van de meest memorabele doelpunten ooit vallen. Denis Law hakt de bal in de 81ste minuut het doel van Manchester United in. De club die hem zo liefhad en omarmde, degradeert op de laatste speeldag door toedoen van een van haar grote helden. Op Old Trafford, ook dat nog. Het fort gebouwd door Matt Busby is met een kanonschot van Denis Law terug naar de fundering geschoten. Manchester United, winnaar van de Europa Cup I in 1968, moet een niveau lager spelen. Het is een ongekende gebeurtenis in de historie van het Engelse voetbal. Denis Law staat overigens nu in brons gegoten naast Charlton en Best en kijkt uit op het Theatre of Dreams.  Het kan raar lopen. Zo kan het dan ook weer gaan.

Law mag binnenkomen. Hij is welkom en de herinneringen zullen gaan over de memorabele doelpunten die hij aan de goede kant van de score heeft gemaakt voor United. Hij was gelukkig op de eerste plaats een voetballer, een spits en die maken goals. Fans zullen hem welkom heten als Law, samen met Charlton de voetbaltempel in Manchester betreedt. En ze zweren het, ze hebben geen pistool bij zich. Denis Law de eeuwige memoria van Manchester.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s