Klaas-Jan Huntelaar, speler van de week

Met bijna de helft van de stemmen mag Klaas-Jan Huntelaar zichzelf Speler van de Week noemen in de tweede speelronde van de Eredivisie. Hij nam het geplaagde Ajax bij de hand en knikte vlak voor rust een voorzet van Hakim Ziyech achter Sergio Padt. ‘The Hunter’ is terug op de Nederlandse velden, en hoe!

ajax-boekt-mede-dankzij-huntelaar-broodnodige-zege-fc-groningen

Even leek het er op dat Marcel Keizer in een gespreid bedje terecht kwam. Het voorwerk was immers verricht door Peter Bosz en Marc Overmars. Waar Overmars toesloeg met de transfer van Davinson Sánchez en de verkopen van de overbodige en te trage spelers Anwar El Ghazi, Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer, daar finetunede Peter Bosz het spel van Ajax na een moeizame seizoenstart. De Amsterdammers bereikten de finale van de prestigieuze Europa League en deden tot de laatste speeldag mee in de Eredivisie. Bovendien kon het spel eindelijk bekoren. Keeper André Onana, verdediger Matthijs de Ligt en aanvaller Justin Kluivert bleken absolute groeibriljanten. Ajax had kwaliteit en kapitaal op het veld staan. Wat kon er misgaan voor Keizer nadat Bosz de Eredivisie verruilde voor de Bundesliga?

Vrijwel alles bleek het antwoord. Al in de oefencampagne sloeg het noodlot toe. Abdelhak Nouri zakte in elkaar en bleek, als gevolg van zuurstofgebrek, te lijden aan ernstige hersenbeschadiging. Bijna gelaten begon Ajax aan een tweeluik met OGC Nice. Het verdriet om de uitschakeling voor Champions League-voetbal viel in het niet bij het verdriet rondom Nouri. Dan gaat het vervolgens mis op eigen veld tegen Rosenborg en weet Ajax op het kunstgras van Almelo ook al niet te winnen. Sterker nog, Ajax verliest. Na vier wedstrijden is het voor Marcel Keizer al meer dan pompen of verzuipen gebleken. Tot overmaat van ramp blijkt de RvC van Ajax liever veertig miljoen euro bij te schrijven op de rekening, dan opnieuw te bogen op een stabiele verdediging. Davinson Sánchez wordt verkocht en Keizer mag een nieuwe puzzeldoos open maken.

Een ander probleem is dat Ajax voorin dartel is en lichtvoetig. Maar tot echt goede kansen voor spits Kasper Dolberg leidt het nauwelijks. De buitenspelers trekken vaak naar binnen, met name Younes heeft er als rechtspoot op links een handje van, waardoor de Deen op een eiland komt te staan. Daarnaast is het ook Dolberg zelf die zijn topvorm nog niet te pakken heeft. Aan de vooravond van de wedstrijd tegen FC Groningen besluit Marcel Keizer een dappere keuze te maken. Want hij heeft de gretige Klaas-Jan Huntelaar tot zijn beschikking.

huntelaar-noemt-eerste-treffer-terugkeer-bij-ajax-speciaal

Vooropgesteld, het kan natuurlijk tegenvallen wanneer een prof in de herfst of vroege winter van zijn carrière zichzelf nog een keer aan zijn oude club gunt. Denk aan Davids, Stam, Van Bommel en Heitinga. Dirk Kuijt plaveide vorig jaar het pad voor Huntelaar, die scherp en vooral fit oogt. Kuijt liet op de laatste speeldag heel Nederland zien met welke bagage hij was afgereisd naar Rotterdam-Zuid. Met een WK-finale in de zak liet hij zich niet intimideren door de druk van de volle Kuip en het eventuele mislopen van een zeker lijkende titel. Aan de hand van Dirk volgden de andere kameraden. Feyenoord was kampioen en Ajax volgde het voorbeeld door de transfervrije Huntelaar naar Amsterdam te halen.

Alles behalve uitgerangeerd joeg Klaas-Jan Huntelaar op doelpunten in de Johan Cruijff Arena en Groningen was het slachtoffer van zijn dadendrang. Een sierlijk getrapte bal van Ziyech viel keurig tussen twee verdedigers in het instinct van Huntelaar dreef hem naar de plek waar de bal het mooist op de kruin kon vallen. Klaas-Jan is terug in de Eredivisie, bekroonde dit met een treffer en liet zijn ploeggenoten weer geloven in de voor Ajax zo noodzakelijke overwinning. Marcel Keizer zal inmiddels weer op een oor slapen. In de hoop dat komende week aan zijn andere oor een telefoon hangt waar de boodschap: ‘we hebben een verdediger voor je gehaald, type Sánchez, veel succes’, zal klinken.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s