Justin Fashanu, Suffered Ignorance And Smile

Gentleness, sobriety are rare in this society
At night a candle’s brighter than the sun.

Op 22 oktober 1990 zou het leven van Justin Fashanu voorgoed veranderen. Met een interview in tabloid The Sun kwam de Engelse voetballer van Afrikaanse komaf voor het eerst openlijk uit voor zijn al langere tijd vermeende homoseksualiteit. Met terugwerkende kracht zou deze coming out van Fashanu het begin van het einde blijken. In de zeven jaar die zijn carrière nog zou duren versleet Fashanu twaalf werkgevers. Ook voor het onthullende interview was hij niet bepaald honkvast te noemen, maar was zijn loopbaan wel even wat succesvoller. Hij mocht zichzelf Engels jeugdinternational noemen en won in 1980 de verkiezing ‘doelpunt van het jaar’, georganiseerd door de BBC. De werkelijk wonderschone en technisch fabuleus uitgevoerde treffer tegen Liverpool op een modderig veld is voor veel fans van Norwich City, destijds werkgever van Fashanu, een om nooit meer te vergeten.

justin-fashanu_2170191b

Vier jaar voor de coming out van Justin Fashanu bracht Gordon Summer een bezoek Denis Pratt. Summer, bekender onder zijn artiestennaam Sting raakte geïntrigeerd door Pratt, beter bekend onder diens artiestennaam Quentin Crisp. Pratt leefde in de jaren twintig en dertig al als openlijk homoseksueel in Groot-Brittannië, werd vaak beschimpt, bespuugd en in elkaar geslagen, maar bleef ondanks alles wie hij werkelijk was en hoe hij zich werkelijk voelde. Hoewel Sting geschrokken was, gaf het hem de inspiratie het nummer Englishman in New York te schrijven. Pratt symboliseert de vervreemding van een omgeving die de evengoed de zijne is, maar waarin hij zich nooit helemaal thuis zal voelen. Hij is een alien, een buitenstaander. Hoe legaal hij ook is, hij blijft een vreemde eend in de bijt.

Net als Pratt vluchtte ook Justin Fashanu naar de Verenigde Staten. De eerste donkere speler die een transfersom van 1 miljoen Pond waard was en openlijk homoseksueel kreeg nergens meer voet aan de grond. Hij voetbalde dan weer in Zweden bij Trelleborg, om vervolgens Heart of Midlothian in Schotland te versterken. In 1997 sloot hij zijn carrière af bij Miramar Rangers in Nieuw-Zeeland. Een jaar later betrok hij een appartement in de Amerikaanse staat Maryland. Iets wat in het geval van Fashanu vrij bijzonder was, omdat in Maryland homoseksuele activiteiten bij wet waren verboden. Het leek de voormalige voetbalster niet zo veel te doen. Maar zoals Sting het al verwoordde in Englishman in New York: ‘It takes a strong man to suffer ignorance and smile. Be yourself no matter what they say.’ En dat was wat Justin Fashanu deed.

Maar niet voor lang. Op 2 mei 1998 won de wanhoop het van de levenskracht. Justin Fashanu had zich verhangen in een garagebox na een beschuldiging van verkrachting. Hij zou in maart van dat jaar in zijn appartement in de VS seks hebben gehad met een jongen. Volgens Fashanu was het met wederzijdse goedkeuring. Volgens het slachtoffer was er wat anders aan de hand. De politie kwam na een eerder verhoor terug naar het appartement van Fashanu om hem te arresteren op verdenking van verkrachting. De vogel was echter gevlogen. Justin Fashanu was vlak na het gebeuren naar Engeland afgereisd en pleegde er zelfmoord. In zijn afscheidsbrief liet Fashanu weten niet te vertrouwen op een eerlijke rechtszaak, vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij wilde zijn vrienden en familie die ellende besparen. Justin Fashanu, he’s the hero of the day.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s