Cheick Tioté, een zeldzaam type krijger

Gisteren werd het nieuws bekend gemaakt dat Cheick Tioté op 30-jarige leeftijd is overleden. Hoe dan ook veel te vroeg, neemt Cheick afscheid van deze wereld. Bekend om zijn passievolle spel, tomeloze inzet en zijn voetbalkwaliteiten op menig middenveld. Tioté zal gemist worden. Gemist als mens en als voetballer.

tiote

In Nederland kennen we Tioté als een bijtertje op het middenveld, een ouderwetse stofzuiger. Hij maakte zijn debuut in het profvoetbal in 2005 bij RSC Anderlecht. Bij de club uit Brussel mocht hij een handjevol wedstrijden spelen en mocht zelfs zijn debuut maken in de Champions League. Na een aantal seizoenen was iedereen het erover eens dat Tioté minuten moest gaan maken. Nederland werd zijn volgende bestemming.

Bij Roda JC maakte wij Nederlanders kennis met Tioté. Eerst een jaartje bij Roda, daarna twee seizoenen in Enschede bij FC Twente. Bij beide clubs was Tioté al snel onmisbaar. Een schakel op het middenveld die je zelden ziet. Niemand komt er zomaar langs bij Cheick, dan zul je van goede huizen moeten komen. Hij had oog voor man en bal, maar speelde fair. Verdedigend ijzersterk maar ook aanvallend stond hij zijn mannetje. Scoorde zelden, maar had altijd de blik vooruit. Onmisbaar in het team van de Tukkers die in 2009/2010 de titel in de Eredivisie wonnen. Inmiddels is Tioté ook international van zijn land. Op het middenveld van Ivoorkust is hij jarenlang een speler om rekening mee te houden. Kwam uiteindelijk op twee WK’s in actie (2010 en 2014) en won in 2015 de Africa Cup.

twente - sheriff

Het kon niet lang duren of een club uit een grote Europese competitie zou zich melden voor Tioté. In de zomer van 2010 kwam dat moment. Newcastle United was de volgende bestemming. In Engeland groeit Tioté uit tot een grote meneer. Een spelers waar tegenstanders bang van worden. Een speler die tegen een stootje kan, kan uitdelen en kan incasseren, iemand die niet te stoppen is. Regelmatig ook als aanvoerder van zijn ploeg voorop in de strijd. Dat is hoe Tioté in Engeland herinnerd zal worden. Scoorde in 128 Premier League wedstrijden slechts één keer, maar doelpunten maken was niet waarvoor hij op het veld stond. Zijn enige goal tegen Arsenal was echter wel een beauty.

 

Als je foto’s van Tioté zoekt tijdens wedstrijden, zul je hem altijd zien hoe we hem kennen. Een flinke grimas op het gezicht, voorop in de strijd. Lachen doet hij na de wedstrijd wel. Winnen, dat is het enige wat telt voor hem.

Op 29-jarige leeftijd lonkt het grote geld uit China. Na de degradatie van Newcastle United kiest Tioté voor het grote avontuur aan de andere kant van de wereld. Helaas heeft Beijing Enterprises Group maar 11 wedstrijden van hem mogen genieten, voordat het noodlot toesloeg. Het verlies van Tioté is een verlies voor de gehele voetballerij. Rust zacht.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s