Een eeuwig talent

Eind 2002 kopte het Eindhovens Dagblad dat PSV interesse zou hebben in een Zwitsers toptalent. Real Madrid, Manchester United en Juventus zouden ook geïnteresseerd zijn in de jonge aanvaller. Even later zou dat talent de grote clubs afwijzen en een contract tekenen bij PSV. Zijn naam: Johan Vonlanthen.

Geboren in Colombia maar op jonge leeftijd naar Zwitserland verhuist met zijn moeder. Daar is het dan ook dat hij de naam Vonlanthen neemt, de naam van zijn stiefvader. Al op jonge leeftijd blijkt Johan talent voor voetballen te hebben. In de jeugdopleiding van BSC Young Boys is de geboren Colombiaan het pareltje. Een ongeslepen diamant. Die diamant moet geslepen worden door de technische staf en door de Zwitserse grootheid Stéphane Chapuisat. Vonlanthen mag in zijn eerste seizoen vaak invallen voor Chapuisat en komt langzaam maar zeker uit de schaduw.

Na goedkeuring van Guus Hiddink krijgt de jonge Zwitser zijn kans bij PSV. In zijn eerste seizoen is het voor iedereen in  Eindhoven zichtbaar dat de aanvaller een neusje voor de goal heeft maar echt imponeren doet Vonlanthen niet. Aan het einde van zijn eerste seizoen in Eindhoven wacht er nog een leuk extraatje voor de spits. Omdat hij met Jong Zwitserland vroeger dan gepland werd uitgeschakeld op het jeugd EK, kwamen er vele speculaties. Onder andere Marco Streller was geblesseerd bij het ‘grote’ Zwitserland. Johan Vonlanthen was een van de gegadigde om hem te vervangen. Uiteindelijk mocht de jonge spits mee naar Portugal. Op dat toernooi scoorde hij tegen Frankrijk en mag zich daarmee nog steeds de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK noemen. Door zijn deelname in Portugal kwam automatisch ook een eind aan de vraag voor welk land Vonlanthen zou kiezen. Zijn band met Colombia was namelijk nog steeds erg sterk, maar na het EK kon de spits niet meer terug.

Daarna ging het bergafwaarts met Vonlanthen. Niet goed genoeg voor PSV en verhuurperiodes aan Brescia en NAC Breda bleken ook niet de oplossing. Na een korte opleving bij Red Bull Salzburg en FC Zürich sluit hij in 2011 zijn carrière af in zijn geboorteland. Bij Itagüí Ditaires komt hij tot zes wedstrijden en dat komt mede door een opmerkelijk detail in zijn contract. In Colombia speelt hij niet op zondagen vanwege zijn geloof. Na die zes potjes bergt Vonlanthen zijn voetbalschoenen op, maar niet voor eeuwig. In 2013 keert hij terug in de voetballerij bij Grasshopper Zürich in ‘zijn’ Zwitserland. Maar het talent wat hij ooit bezat leek gevlogen. Op het tweede niveau trapt hij zo af en toe nog tegen een bal. De interesse van Real Madrid en Manchester United nog vers in het geheugen, de kwaliteit van toen helaas niet meer in de benen. Vonlanthen is inmiddels toegevoegd in het rijtje van eeuwige talenten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s