Oogkleppen

Gisteren was daar dan eindelijk witte rook vanuit Zeist. Bondscoach Danny Blind  werd ontslagen. Waar heel Nederland al maanden op hoopte is eindelijk werkelijkheid. Maar nu? Wat willen wij met Ons Oranje?

blindout2

Vastklampen aan de ‘Hollandse School’? Frivool en aanvallend in een 4-3-3 systeem, dat met vlagen terug doet denken aan het ‘totaal voetbal’ waar wijlen Cruyff & Michels aan de wieg van stonden. Natuurlijk wil iedereen mooi voetbal zien, maar is dit realistisch? Je moet hier echter wel de spelers voor in de gelederen hebben. En eerlijk is eerlijk: Martins Indi, Klaassen, Daley Blind, Strootman, Pröpper, Janssen en Promes zijn geen Haan, Suurbier, Krol, Neeskens, Cruyff, Rep en Rensenbrink. Meerdere teams, zowel in clubverband als internationaal, hebben geprobeerd hetzelfde spel als FC Barcelona te spelen. Tevergeefs. Is dat ook niet een beetje naïef als je niet over het juiste materiaal beschikt? Een schilder kan immers ook niet werken zonder verf en de juiste kwasten.

Wat rest is prestatievoetbal in combinatie met een gezonde dosis tactisch inzicht en zelfkennis. Realisme is de sleutel tot nieuwe Oranje successen. Eerst moeten de oogkleppen af. Ons er bij neerleggen dat Ons Oranje geen FC Barcelona of het Ajax cq Oranje van de beginjaren 70 is. Misschien, heel misschien, is het niet eens zo onverstandig om een buitenlandse Bondscoach aan te stellen. Zonder voorkeur voor Ajax, Feyenoord of PSV. Zonder opgevoed te zijn met ‘totaal voetbal’. Maar met de absolute wil het maximale uit ons voetballand te halen.

Lees de tegenstander, ben flexibel in je speelwijze, creëer een eenheid. En als dit allemaal een keer niet mocht lukken dan worden de mouwen opgestroopt. Zoals de Italianen dat ook kunnen. Dan moeten 11 Leeuwen met het mes tussen de tanden laten zien dat er maar één ploeg is die met de drie punten aan de haal gaat. Liever drie kopduels winnen dan tien keer de bal op eigen helft rondspelen. Vieze broekjes en gescheurde shirts. Dat is het Oranje wat wij willen zien. Waar wij trots op willen zijn. Oorlog maken! Willen winnen! Want wij zijn Oranje!

blindout1


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s