Danke Poldi

Nooit meer zullen de beelden van mijn netvlies gaan. Robin van Persie, zittend op een bank in zijn woonkamer, met een medaille om zijn nek en een gouden schaal in zijn hand. Hij was bedankt door onze nationale voetbalbond voor zijn 100 interlands. Daarnaast is de voormalig speler van Feyenoord, Arsenal en Manchester United recordhouder als het gaat om gescoorde doelpunten in het shirt van het Nederlands Elftal. Geen Cruijff, geen Gullit, geen Van Basten, Lenstra of Bergkamp, maar Robin van Persie wist het vaakst het net te vinden in Oranje. En hebben we niet allemaal een verhaal bij zijn gelijkmaker tegen Spanje op het WK in 2014? We weten nog waar we waren, toen Robin door El Salvador vloog en een prachtige pass van Daley Blind op waarde wist te schatten. Die Robin van Persie zat met een petje in zijn woonkamer en die gouden schaal natuurlijk. Ik moest denken aan mijn oom Harrie. De hele dag zijn tuinpad aan staan harken en dan een kwartje in je handen gedrukt krijgen.

poldi2
Podolski met zijn teamgenoot Bastian Schweinsteiger

Hoe het ook kan, werd gisteren bewezen door onze oosterburen. Duitsland gunde Lukas Podolski nog één interland. 129 keer had hij de kleuren van Die Mannschaft verdedigd. Zijn carrière gaat hij hoogstwaarschijnlijk beëindigen in Japan, nadat hij het seizoen bij zijn huidige werkgever Galatasaray heeft afgesloten. Op 22 maart 2017 haalde Joachim Löw hem voor de laatste maal bij de nationale ploeg van Duitsland voor een vriendschappelijke interland met Engeland. Het jongensboek, dat in het geval van Podolski inmiddels meer weg heeft van een twaalfdelige serie, werd in stijl afgesloten met het signatuur Podolski. Een prachtige bal, geraakt met het centrum van de wreef zoefde tegen het net in Dortmund. Duitsland versloeg Engeland dankzij een uitstekende Lukas Podolski.

Geboren in het Poolse Gliwice, maakte Podolski aanspraak om voor zowel Polen als Duitsland uit te komen. In 2003 werd de Poolse bondscoach Pawel Janas door Poolse media er op gewezen dat er een wel erg groot talent rondliep op het tweede niveau in Duitsland bij 1. FC Köln. Janas negeerde de adviezen en diende de pers van repliek door te stellen dat er betere spelers waren. De Duitse bondscoach Rudi Völler wist wel beter en liet Podolski debuteren in 2004 tegen Hongarije. Sinds 1975 was het niet meer voorgekomen dat een speler uit de tweede divisie in Die Mannschaft zijn opwachting maakte. Een succesverhaal volgde voor Lukas Podolski. De kroon werd op het werk gezet in 2014 toen Duitsland voor de vierde maal in de historie wereldkampioen voetbal werd.

poldi1
Podolski na zijn laatste interlandgoal, in zijn laatste wedstrijd voor ‘Die Mannschaft’

Negen jaar na zijn laatste interland wordt een van onze meest gedecoreerde spelers, Clarence Seedorf, door de KNVB gehuldigd. Hij krijgt een schaaltje en een applaus. Wesley Sneijder zal na deze interlands terug keren in de kleedkamer van Galatasaray en Lukas Podolski vragen hoe het was. Podolski zal over het scherm van zijn telefoon swipen en vol trots de foto’s en de filmpjes laten zien. ‘Hoe was het bij jullie?’, vraagt Poldi aan Sneijder. ‘Staat dit jou, als je over enkele jaren recordinternational van Nederland bent ook te wachten?’ Wesley denkt aan Johannesburg, aan El Salvador, aan de bronzen plak in Brazilië, het zilver in Zuid-Afrika, aan dat weergaloze EK in 2008. ‘Nee, ik denk het niet. Ik zie de postbode wel verschijnen.’


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s