De mindere kant van het voetbal, terugblik op 5 Europese stadionrampen

Ibrox Park, 2 januari 1971

Op 2 januari 1971 kruisten Rangers en Celtic de degens op Ibrox Park, de thuishaven van de eerstgenoemde club. De verhitte strijd tussen beiden, genoemd Old Firm, leek op een gelijkspel uit te draaien. Tachtigduizend mensen werden in de negentigste minuut van het duel echter getuige van een doelpunt van Celtic. Om de vernedering van een nederlaag voor te zijn, verlieten veel fans van Rangers gauw het stadion. Er geschiedde warempel een wonder. Want na de late 0-1 van Celtic kreeg Rangers het voor elkaar de stand gelijk te trekken. De supporters die het stadion wilden verlaten, keerden massaal terug en er ontstond een glijpartij op de trap 13 van Ibrox Park. Zesenzestig mensen vonden de dood. Ter ere van de slachtoffers werd een standbeeld van John Greig, aanvoerder van het legendarische Rangers dat de Europa Cup II wist te winnen, onthuld bij een plaquette die herinnerd aan de tragische stadionramp van 1971.

Leninstadion, 20 oktober 1982

Spartak Moskou en HFC Haarlem trapten in de UEFA Cup af op 20 oktober 1982 in het Leninstadion in Moskou. Door de vrieskou hadden velen de wedstrijd links laten liggen. Ook het voetbal was niet al te hartverwarmend. Spartak Moskou stond tegen het einde van de wedstrijd, toen veel supporters het stadion verlieten, met 1-0 voor. In de laatste minuut van het duel werd het 2-0. Veel Moskou-supporters, die al op weg waren naar de uitgang, hoorden het gejuich en besloten terug te keren. Net als in Ibrox kwam een domino-effect op gang toen een fan op de tribune uitgleed. Ook in Moskou drukten mensen elkaar dood. De autoriteiten in de Sovjetunie deden het af met een ‘incident’. En hoewel er officieel 66 doden vielen te betreuren, verklaren ooggetuigen meer dan honderd doden te hebben gezien. HFC Haarlems avontuur in de UEFA Cup werd een tragiek. In 2007 speelden beide teams een benefietwedstrijd tegen elkaar onder toeziend oog van onder andere Guus Hiddink en Dick Advocaat.

Valley Parade, 11 mei 1985

Wat een heugelijke dag zou moeten worden voor Bradford City, eindigde in een drama. Een van de tribune weggegooide sigaret smeulde in het onder gelegen afval en veroorzaakte een enorme brand. Bradford vierde deze dag de titel tegen Lincoln City, maar tegen het einde van de eerste helft bleek dat er weinig meer te vieren viel toen rook zichtbaar was bij de tribune. Hoewel de politie snel trachtte de supporters in veiligheid te brengen, was het leed al geschied. Het vuur greep om zich heen en kostte die dag aan 56 mensen het leven. In 2015 vond een nasleep van de ramp plaats in de vorm van een gepubliceerd werk in Groot-Brittannië. Bij acht bedrijven van toenmalig Bradford-voorzitter Stafford Heginbotham was brand uitgebroken, gevolgd door een miljoenenclaim. De brand in Bradford zou wellicht nog wel van een lugubere aard zijn, dan destijds werd gedacht.

Heizelstadion, 29 mei 1985

Enkele weken na de ramp in Bradford speelden Juventus en Liverpool in Brussel de finale van de Europa Cup I. Dit keer veroorzaakten rellen tussen supporters het dodental van 39. Vak Z in het Heizelstadion werd voorbehouden aan de neutrale voetbalsupporters uit België zelf. Via de zwarte markt werden echter kaarten verkocht aan fanatieke supporters uit Turijn en Liverpool. Ook veel in België woonachtige Italianen kochten een kaartje voor de wedstrijd. Een voorwedstrijd, gespeeld door twee Belgische clubs, bleek een voorbode voor de rellen te zijn. Deze twee teams speelden in stomtoevallig in het rood van Liverpool en het zwart en wit van Juventus. De situatie op de tribune escaleerde volledig. De politie kreeg maar nauwelijks de zaak onder controle. Toch waren er al veel doden te betreuren. Om het niet helemaal uit de hand te laten lopen, werd de wedstrijd tussen beide elftallen toch voortgezet. Een benutte strafschop van Michel Platini deed de cup naar Juventus gaan.

Hillsbrough, 15 april 1989

De grootste stadionramp in de geschiedenis van het Britse voetbal vond plaats in 1989 tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest. Voor Liverpool betekende het kort na het Heizeldrama in Brussel opnieuw een traumatische ervaring in de geschiedenis van de club. Een vertraging met de trein, supporters die op de verkeerde plek het stadion binnentraden en de naderende wedstrijd deden de spanningen buiten Hillsbrough doen oplaaien. De politie opende een extra hek om de verlate supporters van Liverpool toch de kans te geven naar binnen te gaan. Het zou het begin zijn van een ware hel op aarde. In de zesde minuut van het duel werd de wedstrijd gestaakt toen de mensenmassa in een overvol vak tegen de hekken werd gedrukt. Zesennegentig supporters van Liverpool vonden een tragische dood in Sheffield. Pas in 2016 kwam opheldering en gerechtigheid voor iedereen die een dierbare was verloren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s