Vergane Turkse glorie

Pas negentien jaar was hij toen hij zijn eerste meters in de Rotterdamse Kuip maakte. Nuri Sahin was een toptalent uit de jeugdopleiding van Borussia Dortmund maar mocht rijpen in Zuid-Holland. Bert van Marwijk liet de jonge Turk debuteren bij BVB en herkende en erkende zijn talent. Sahin draaide lekker mee in het eerste van Feyenoord in een periode waarin de Rotterdammers het zwaar hadden.

Met een rugzak vol ervaring keerde de middenvelder terug naar het Westfalenstadion. Maar het ongeduldige talent moest wachten. Sahin was een ongeslepen diamant die in Rotterdam-Zuid al iets meer vorm had gekregen. Het zou echter niet lang duren voordat de Turk een grote meneer werd in Dortmund. Met Sahin als veldheer op het middenveld werd BVB voor het eerst in tijden weer de beste van Duitsland. De wereld lag aan de voeten van Sahin. Hij werd een van de meest begeerde spelers in de voetballerij.

Madrid werd de volgende bestemming van Sahin. Zou dan eindelijk een Turk een voetballer van wereldklasse worden? Sahin kon moeilijk aarden in Madrid maar hij is niet de enige. Ook Kaká en Mesut Özil hadden het lastig tijdens hun eerste maanden in de Spaanse hoofdstad. Maar in het geval van Sahin ging het van kwaad naar erger. Hij was geen schim meer van de heersende controleur die gij was in het Ruhrgebied. Ook een tijdelijke tussenpauze in Liverpool leverde niet het gewenste resultaat op voor zowel Sahin als Real Madrid.


Sahin ging terug naar Dortmund. In die vertrouwde omgeving moest hij weer de voetballer van weleer worden. Maar eerst was het Ilkay Gündogan die niet uit de basis gespeeld kon worden en daarna bleek het talent van Julian Weigl groter dan de klasse van Sahin.

Er is misschien een les uit te trekken voor andere talenten die Dortmund ooit willen verlaten na een succesvolle periode. Keer nooit meer terug naar BVB. Dat werkte niet bij Sahin, niet bij Shinji Kagawa en vooralsnog ook niet bij Mario Götze. Toch blijft het zonde, want Nuri Sahin was een kleine veldheer zoals we die niet vaak hebben gezien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s