Was Marco nou zo goed of is Danny zo slecht?

Het lijkt al eeuwen geleden, maar in 1988 won het Nederlands Elftal de Europese titel. Rinus Michels was de gevierde man, onder zijn leiding werden we de beste van Europa. Na Michels hebben we een flinke lijst aan bondscoaches gehad, waaronder Michels zelf tussen ’90 en ‘92. Het behalen van een grote prijs was er niet meer bij, maar onder welke bondscoach presteerde Oranje, kijken naar behaalde punten, het beste?

Data van 14 september 1988 t/m 13 november 2016, interim coaches zijn niet opgenomen
Wedstrijden Punten Punten per wedstrijd
Marco van Basten 52 116 2,23
Bert van Marwijk 52 112 2,15
Louis van Gaal 43 91 2,12
Rinus Michels 19 38 2,00
Dick Advocaat 55 106 1,93
Thijs Libregts 11 21 1,91
Guus Hiddink 48 87 1,81
Leo Beenhakker 13 22 1,69
Frank Rijkaard 22 36 1,64
Danny Blind 16 24 1,50

Was Marco nou zo goed of Danny zo slecht?

bastenMarco van Basten is nooit de meest populaire bondscoach geweest. Niet bij de media, niet bij een aantal Oranje-internationals. Maar wat is populariteit waard? Marco haalde gemiddeld de meeste punten per wedstrijd binnen, maar liefst 2,23 punten. Maakte indruk met zijn Oranje in 2008 door in de poulefase met sprankelend voetbal van Italië en Frankrijk te winnen. Rusland was een ronde later helaas te sterk.

Kwam het door zijn ervaring als topvoetballer, zijn capaciteiten als trainer/coach of toch de kwaliteit van de spelersgroep? Het zal ongetwijfeld een combinatie van deze factoren zijn, maar cijfers liegen niet. Interviews met de media liepen nooit al te soepel, niet alle spelers konden even goed met hem omgaan, maar Marco haalde punten binnen, populaire coach of niet. Winnen, dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Marco leverde dat. Ook bondscoaches Van Gaal en Van Marwijk scoorden 2 punten per wedstrijd of hoger.

blindDanny Blind levert die punten helaas niet. Na 16 wedstrijden als verantwoordelijke voor het Nederlands Elftal zijn er pas 24 punten verzameld. Dat zijn er gemiddeld 1,50 per wedstrijd. Nederlands Elftal onwaardig. Onder Blind worden bijvoorbeeld wedstrijden tegen IJsland, Griekenland en de Verenigde Staten verloren, iets wat Oranje vroeger nooit overkwam. Oranje wankelt onder Blind.

Ook hier kun je dezelfde vraag stellen als eerder bij Van Basten. Zijn de matige resultaten onder Blind te verklaren door een mindere spelersgroep? Wellicht een klein beetje. Dat is echter niet het verschil tussen gemiddeld 2,23 punten en 1,50 punten per wedstrijd.

Sport draait om winnen, voetbal dus ook. Het liefst zo veel mogelijk. Van Basten deed dat, Blind deed dat niet. Wij Nederlanders willen maar één ding, en dat is het Nederlands Elftal zo vaak mogelijk zien winnen. Waar we voorheen dachten aan de WK-titel, is nu het hele land bezig met de vraag of we het WK überhaupt wel halen.

Danny Blind zal ongetwijfeld een toffe peer zijn, maar onder zijn hoede straalt Oranje niet meer. Het wint niet meer en het is lang niet zeker van een plek op de mondiale eindronde. Andere coaches lukte dat wel, Blind helaas niet. Oranje wil het WK halen, Oranje heeft een coach nodig die dat voor elkaar gaat boksen. Sorry Danny, je bent de zwakste schakel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s