Doelpunt uitgelicht: Zidane vs. Bayer Leverkusen

Op 15 mei 2002 staan op Hampden Park in Glasgow Bayer Leverkusen en Real Madrid tegenover elkaar. Bayer Leverkusen heeft op dat moment de Duitse titel nét niet weten te behalen, en is er op gebrand om deze finale te winnen. Real Madrid ook. Zinedine Zidane ook. Één moment bleek beslissend te zijn in deze finale. Een moment dat weinig mensen nog zullen vergeten.

De voorassist

Op het middenveld ontvangt de Argentijnse speler Santiago Solari de bal van rechtsback Roberto Carlos. Solari besluit de bal aan te nemen, en vervolgens de bal direct weer terug te spelen naar Carlos. Hij zoekt de ruimte achter de Duitse verdediging en stuurt de Braziliaan weg.

De assist

Vaak is een goede voorzet van Roberto Carlos een garantie op een doelpunt. Hij neemt de bal aan op de hoek van het strafschopgebied, en ziet in zijn ooghoeken al dat Zinedine Zidane op de rand van de 16 vrij staat en om de bal vraagt. Onder druk Zoltán Sebescen wordt het echter geen voorzet zoals we normaal van Carlos gewend zijn. Met veel moeite kan hij de bal nog niet omhoog schieten, hopende dat deze bij Zidane terecht komt.

De goal

Zidane heeft de situatie dan al lang geanalyseerd. Hij weet precies waar hij moet staan om zidanede bal die zo’n 10 meter hoog is geschoten door Carlos, op de pantoffel te kunnen nemen. Wachtend op de bal zwaait zijn linkerbeen al naar achter. Hij weet waar de goal is, hij voelt het. Dan valt die bal neer. Met exacte precisie landt de bal op de linkerwreef van Zidane. Vanaf dat moment gaat de bal in één snelle beweging van de voet van Zidane naar de linkerbovenhoek achter doelman Hans-Jörg Butt. De Duitse keeper heeft de bal alleen maar gehoord. Hampden Park ontploft.

Deze goal was, zo bleek later, de winnende goal in de finale. Het is alleen aan de allergrootste weggelegd om op zo’n podium zo’n doelpunt te maken. Zidane was zo’n grote. Het werd een moment dat weinig Madrilenen ooit nog zullen vergeten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s