Mario Zagallo: Voor het geluk geboren

Bijna 200.000 mensen bijeen in een magisch stadion en toch kan je een speld horen vallen. Alcide Edgardo Ghiggia schiet Uruguay tien minuten voor tijd naar de wereldtitel in 1950. Het grote Brazilië werd in het eigen Maracaña verslagen, dat kwam allemaal door een blunder van keeper Moacyr Barbosa. Er heerste een vloek op donkere keepers, er hing een vloek over het hele Braziliaanse voetbal. De vloek kon maar op één manier opgeheven worden: Brazilië moest wereldkampioen worden.

In 1958 kwam die kans sneller dan iedereen gehoopt had. In Zweden imponeerde Brazilië elke wedstrijd met hun 4-2-4 systeem. Vooral de vier voorhoedespelers stalen de show. Garrincha hield elke verdediging negentig minuten lang bezig, Pelé was gewoon Pelé, Vavá scoorde dat toernooi aan de lopende band en dan had je nog Mário Zagallo. Die Zagallo besliste de finale in Solna. De buitenspeler zorgde voor de 4-1, de bevrijding in die wedstrijd. Brazilië werd wereldkampioen. De eerste ster kwam boven het logo. Zagallo en zijn teamgenoten waren helden, ze hadden de vloek opgeheven. Brazilië kon weer vooruitkijken.

Pelé en co gingen vier jaar later weer naar het WK. In Chili wilde ze met dezelfde hoofdrolspelers weer wereldkampioen worden. In de selectie zat natuurlijk ook Mario Zagallo. Dezelfde vierkoppige voorhoede begon aan het WK van 1962 en dezelfde mannen draaide elke verdediging weer dol. Pelé moest na twee wedstrijden geblesseerd afhaken maar zijn rol werd moeiteloos overgenomen door Amarildo. Geen hoofdrol in de finale voor Zagallo dit keer, maar toch was hij wederom een belangrijke schakel bij de wereldkampioen.

Dat vele voetballers bijgelovig zijn is geen geheim. Linkerschoen eerst, tape om de rechterpols, kruisje slaan wanneer ze het veld opkomen en ga zo maar door. Mario Zagallo is geen uitzondering op die regel. Sterker nog, Zagallo is veel erger dan alle andere voetballers. De tweevoudig wereldkampioen werd namelijk niet geboren als Mario Zagallo. Op zijn geboorteakte staat Zagalo met één l. Maar als we het aantal letters van de achternaam tellen komen we op zes uit. Zeven is echter het geluksgetal van de Braziliaan en dus liet hij zijn naam veranderen. Met dubbel l komt het aantal letters op zeven en dat brengt geluk.

Het geluk kan niet op bij Zagallo na de twee wereldtitels in de jaren ’50 en ’60. Maar de leeftijd begint langzaam zijn snelheid aan te passen. In 1965 vindt Zagallo het genoeg en hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De voetballerij zit echter verankerd in het leven van de aanvaller. Hij ruilt zijn wedstrijdtenue in voor een trainingspak en wordt trainer bij de club waar hij zijn carrière afsloot: Botafogo. Ook in het trainersvak beschikt Zagallo over de nodige kwaliteiten. Of geluk, of een combinatie daarvan. In drie jaar tijd wint hij met Botafogo twee maal het staatskampioenschap van Rio de Janeiro. Ondertussen is Brazilië de wereldtitel kwijtgeraakt aan Engeland. In 1966 was Brazilië geen schim meer van de grootste voetbalnatie ter wereld die iedere voetbalfan ontroerde op een positieve manier.

Het geluk van Zagallo bleef niet onopgemerkt. De Braziliaanse bond merkte ook dat er iets magisch kleefde aan nieuwbakken coach. Alles wat hij aanraakte leek in goud te veranderen. Dus was er maar één man die Brazilië weer groot kon maken. Zagallo moest de manschappen van Brazilië gaan leiden tijdens het WK van 1970. We weten allemaal hoe dat uitpakte. Het team van Brazilië in 1970 wordt gezien als een van de beste teams aller tijden. Onder aanvoering van de man die in 1958 en 1962 de wereldtitel won als speler, werd Brazilië weer groot. De grootste ter wereld. Mario Zagallo won als eerste persoon ooit de wereldtitel als speler en als trainer. Voor altijd staat hij in de geschiedenisboeken.

Maar het geluk van Zagallo begon op te raken. In 1974 ging Brazilië als torenhoog favoriet naar West-Duitsland. Maar de ooit zo prachtig geoliede Braziliaanse machine begon te sputteren. De Europeanen waren sterker dan ooit en Brazilië veranderde in een vechtmachine in de hoop nog een beetje bij te kunnen blijven. Brazilië werd als huidig wereldkampioen vernederd. Het geluk was op.

Op 13 januari trouwde Mario Zagallo met zijn Alcina. In 1958 werd hij voor de eerste keer wereldkampioen. 5+8 = 13. De meest gebruikte slogan van Brazilië tijdens wereldkampioenschappen ‘Brasil Campeão’ bevat dertien letters. Begin jaren ’90 werd Zagallo assistent bondscoach van Brazilië. Met de aanwezigheid van Zagallo moest het WK van 1994 in de Verenigde Staten wel een succes worden want, 9 + 4 = 13. En zo geschiedde! Zagallo won het WK als speler, als bondscoach en als assistent. Hij is veruit de meest succesvolle man in de geschiedenis van het WK voetbal. Met die gedachte in het achterhoofd maakte de Braziliaanse bond hem in aanloop naar het WK in Frankrijk wederom bondscoach. Maar eens moet het geluk echt op zijn. 9 + 8 is geen 13 en ook geen 7. Brazilië verloor de finale en Zagallo keerde terug naar zijn thuisland.

Nog één keer wilde Zagallo een rol spelen voor ‘zijn’ Brazilië. Uitgerekend in eigen land, op het eigen WK stond de finale gepland op 13 juli. Niet alleen Zagallo zelf maar ook de bevolking vond dat hij in de technische staf moest komen, alleen al voor het geluk. De bond legde het voorstel naast hen neer. Geen Zagallo op de bank in eigen land. De vernedering in de halve finale tegen Duitsland was een straf. Hadden ze Zagallo daar maar neer moeten zetten. Maar helaas, het geluk was nu echt op.

Tegenwoordig geniet deze grootheid van zijn pensioen. Woonachtig in een van de mooiste en grootste appartementencomplexen van Rio de Janeiro. U mag raden op welke verdieping hij woont. Precies, etage 13.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s