George Best, Belfast boy

We won’t forget our Belfast Boy
He filled our lives with so much joy

Met trillende stem leest Calum Best op 3 december 2005 deze zinnen voor in Stormont Castle, Noord-Ierland. Van origine zetelt hier de Noord-Ierse regering. Vandaag is het gebouw in handen van de voetbalminnende wereld. Geen ras, geen kleur en zelfs niet het geloof kunnen deze dag van saamhorigheid in Belfast doorbreken. Langs de weg naar Stormont Castle staan duizenden mensen in rijen opgesteld om een glimp op te vangen van de zwarte auto’s die langzaam aan het publiek voorbij glijden. In een van deze auto’s ligt George Best. Klaar om na een dag aan hommages naar zijn laatste rustplaats te gaan. En hoewel hij enkele dagen voor zijn dood via de krant News of the World liet weten dat mensen niet mochten sterven zoals hij (Bests organen waren enorm aangetast na jaren van alcoholgebruik. Op de foto had hij een erg gelig gezicht), wisten eigenlijk veel mensen het zeker: ze zouden willen dat ze geleefd hadden zoals hij.

Best werd geboren in Belfast op 22 mei 1946 en groeide op in Cregagh, een wijk in het zuidoosten van de stad. Hoewel er geen plek was voor de iele Best bij zijn favoriete club Glentoran, werd hij op 15-jarige leeftijd ingelijfd door Manchester United. Dit na het legendarische telegram van scout Bob Bishop aan de al even legendarische Matt Busby. Van de woorden: ‘I think I have found you a genius’, was er geen één gelogen. Op 14 september 1963 maakte George Best zijn debuut in de Engelse First Division. Tegenstander West Bromwich Albion werd met 1-0 verslagen op Old Trafford.

De overwinning markeerde de komst van een nieuw tijdperk. In februari 1958 werd de voetbalwereld opgeschrikt door een vliegramp in München. Het team van Manchester United was in de West-Duitse stad geland na een wedstrijd in de Europa Cup in Belgrado. Bij het opstijgen voor vertrek naar Engeland, bleek sneeuw het opstijgen te bemoeilijken. Het vliegtuig gleed van de baan en knalde tegen een huis. Zeven spelers van Manchester United vonden direct de dood. Duncan Edwards overleed later in het ziekenhuis. Hij was pas 21 jaar. De club was op sterven na dood. Maar het fundament, gelegd door Matt Busby, bleek sterk genoeg om een monumentaal eerbetoon voor de overleden Mancunians te bouwen.

Want in 1968, tien jaar na de dramatische crash, veroverde Manchester United ten koste van SL Benfica de Europa Cup I op Wembley. Een van de overlevenden van de vliegramp, Bobby Charlton, scoorde twee maal. Zijn tweede goal maakte de wereldkampioen van 1966 in de verlenging van het duel, omdat Jaime Graça Benfica in reguliere speeltijd op 1-1 had gezet. In de extra tijd sloegen naast Charlton ook George Best en Brian Kidd toe. Best werd dat jaar ook onderscheiden met de Gouden Bal. Na Stanley Matthews en Bobby Charlton was hij de derde Brit die de grootste individuele prijs voor een voetballer in ontvangst mocht nemen. De wereld lag aan de voeten van George Best.

Maar succes kende een ongelooflijke keerzijde voor de Vijfde Beatle. In 1970 wist hij nog zes keer te scoren in een FA Cupduel tegen Northampton Town. Toch had het verval zich langzaam aan ingezet. Best kwam niet meer opdagen op trainingen en wedstrijden en reeg kleine en grote incidenten aaneen. De prijzen bleven uit en Best leek zich te vervreemden van zijn beroep als voetballer. Hij miste de trein voor een wedstrijd tegen Chelsea omdat hij een weekend had doorgebracht met een Ierse actrice. Een van de vele vrouwen met wie Best het aangelegd. In 1974 werd hij bij Manchester United ontslagen en startte een zwerversbestaan langs allerlei voetbalclubs over de hele wereld. In 1976 was hij in Nederland te bewonderen voor de kwalificatiewedstrijd in De Kuip. Even was Best weer de geniale voetballer die hij kennelijk nog in zich had. Johan Cruijff en de zijnen konden ternauwernood een 2-2 uit het vuur slepen tegen de Noord-Ieren. Willy van de Kerkhof zou over de wedstrijd hebben gezegd dat het de enige keer was dat hij echt was weggespeeld.

In 1984 stopte Best definitief met professioneel voetbal. In 1982 overwoog de Noord-Ierse bondscoach hem mee te nemen naar het WK. Maar met 36 jaar werd Best toch te oud bevonden. De Belfast Boy was op dat moment contractspeler in China. Hij sloot twee jaar later bij Tobermore United zijn carrière af. Het was het begin van het einde. Best kwam meermaals in aanraking met justitie en bracht kerst 1984 door achter tralies. Hij reed bezopen rond, had geld gestolen en vrouwen mishandeld. In 1990 kwam hij apelazarus opdagen op de nationale televisie waar hij luid scheldend zich door de uitzending heen probeerde te manouvreren. Later bood hij zijn excuses aan voor zijn gedrag. Een nationale rel was geboren in het nieuwe millennium, nadat Best in het openbaar was gespot met alcoholische versnaperingen, vlak nadat hij een levertransplantatie had ondergaan.

In 2005 kon hij niet langer meer en verloor Noord-Ierland de grootste voetballer die ooit had geleefd, volgens Pelé. George Best dribbelde en danste op het veld en er buiten. Hij is een icoon voor een hele generatie. Een absolute ster met een rafelrandje. Bob Bishop dacht een genie te hebben gevonden. Hij dacht, want met George Best weet je het eigenlijk nooit echt zeker wat je in huis haalt. Maar één ding staat vast: op 25 november 2005 zei George Best definitief gedag en laat hij mensen nog altijd glimlachen als zijn naam, zijn dribbels en zijn doelpunten ter sprake komen. Levens met zoveel plezier vervuld en vooral dat van zichzelf. Nee, George, dood gaan zoals jij, dat willen we niet. Maar dat leven. Eén dag George Best zijn en al mijn geld uitgeven aan drank, vrouwen en auto’s. En de rest gewoon verspillen.

Your star will shine now in the sky
Farewell our friend, but not goodbye.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s