De vijf mooiste WK ballen

  1. 1930

Een naam had deze b800px-1930_world_cup_final_ball_uruguayal niet. Maar wat een schoonheid heeft deze bal. Precies de uitstraling zoals je zelf in gedachte hebt als je terugdenkt aan het WK van 1930. Gewoon echt leer, bruin met een ouderwetse veter. Zo is een bal destijds bedacht en jammer genoeg is het niet altijd zo gebleven. Maar door deze bal denken we terug aan toen, want vroeger was alles beter.

Verder heeft de bal geen opvallende aspecten maar wel een prachtig verhaal. Argentinië en Uruguay wilden allebei met hun eigen bal spelen tijdens de finale. Want beide landen vertrouwden elkaar niet en waren bang dat er met de bal gesaboteerd zou worden. De toernooiorganisatie had destijds een prima oplossing. De eerste helft mocht Argentinië met haar eigen bal spelen en de tweede helft mocht Uruguay de bal kiezen. Misschien dat de bal van Uruguay dan net ietsjes beter was, want zij werden de eerste wereldkampioen voetbal.

   1. 1982

spain82Misschien wel de meest klassieke bal aller tijden. De Adidas Tango España werd gebruikt tijdens het WK 1982 in Spanje. Deze bal was eigenlijk het einde van een tijdperk. Deze bal was de laatste WK bal die puur en alleen uit leer is gemaakt. Het design van de bal is bijna hetzelfde al de ‘gewone’ Tango die gebruikt werd in 1978 in Argentinië. Maar bij deze bal stond voor de eerste keer het logo van Adidas er op. Daarnaast stond er in het Engels en in het Frans de tekst ‘Official World Cup Ball 1982/ Ballon Officiel Coupe du Monde 1982’. Eenvoudig in al haar schoonheid, zo kunnen we de bal misschien wel omschrijven. Na dit WK werden de ballen, al ging het niet meteen heel snel, een stuk commerciëler. Kleurtjes, rare figuren, alles werd er bij gehaald om maar te kunnen verkopen. Het wordt tijd dat de Tango España terug komt. Geen rare kleuren en vooral geen rare zwabbers. Gewoon een bal om mee te voetballen. Dat is de Adidas Tango España.

   1. 1998

adidas-tricolore-98De Adidas Tricolore was de bal voor het WK 1998 in Frankrijk. Hetzelfde ontwerp en dezelfde stijl als onder meer de beide Tango’s, de Azteca (1982) en de Questra (1994). Maar deze bal was wel de eerste in velen die hem zouden volgen. Dit was namelijk de eerste WK bal sinds 1934 waar geen zwart in zat. Waar de WK ballen daarvoor allemaal zwart en wit als hoofdkleuren hadden, was het zwarte hier vervangen door blauw. Daarom staat deze bal voor ons een plekje lager dan de Tango España. Hetzelfde concept alleen zonde dat ze zijn afgestapt van het zwart-wit. Aan de andere kant was dit ook het begin van veel moois. De eerste keer dus wat meer kleur in een bal. Misschien wel opvallend, maar deze bal werd ook wel meteen door iedereen geaccepteerd. Waar dat met witte, gele, rode en oranje voetbalschoenen niet zo was, werd deze bal dus wel meteen geaccepteerd. Mooi is dat niet alleen de naam maar dus ook de kleur verbonden is met het gastland. Les Bleus won uiteindelijke met deze bal met blauwe tinten haar eerste WK voetbal. Opvallend detail in deze bal is dat de ‘L’ van Tricolore een haan is. De Haantjes van het Franse nationale elftal hebben er in ieder geval baat bij gehad.

   1. 2006

baac0a91e6d8828f3955a42090b8c258Het is vanaf 1978 een traditie op de naam van de bal te vernoemen naar iets dat te maken heeft met het gastland. De naam Teamgeist is dan ook uitstekend gekozen voor het WK in Duitsland. Toch was de Teamgeist een beetje een vreemde eend in de bijt. Van de laatste vijf WK’s was dit de enige bal waar de ‘ouderwetse’ kleuren zwart-wit de boventoon voerde. Met een het kleine vleugje goud maakte de makers de bal toch enigszins modern. Van buiten dus een flinke dosis schoonheid maar daar zullen de meeste keepers het niet met ons eens zijn. Al vanaf minuut één kreeg de Teamgeist flink wat kritiek te verduren omdat de bal nogal zou zwabberen. Dat is ook altijd een beetje het smetje zijn wat aan deze bal kleeft. Opvallend detail is dat deze bal ook in het helemaal goud is gemaakt. Die bal werd gebruikt tijdens de finale van het toernooi. Fabio Grosso schoot deze gouden bal naar de rechterbovenhoek tijdens de beslissende penaltyreeks. De WK’s van Zuid-Afrika en Brazilië gebruikte daarna ook een gouden versie van hun toernooi voor de finale. Een traditie was geboren in 2006.

   1. 1986

1986-aztecaDeze bal is er eentje zoals velen maar toch ook weer compleet anders. Tussen 1970 en 1994 waren de ballen bijna allemaal hetzelfde. Zwart-wit, hetzelfde model. Toch heeft de Adidas Azteca. Het motiefje op de driehoeken doet denken aan de muurschilderingen van de Aztecen uit het oude Mexico. Een prachtige link naar de historie van het gastland. De letters op de bal waren voor het eerst niet zwart maar rood. Dit was overigens niet bij alle wedstrijden van dit toernooit zo. Het was eigenlijk de eerste en ook laatste keer dat het motief van een bal zo’n link had met de organisator. En daarom staat ook deze bal in het lijstje met de vijf mooiste ballen tijdens een WK voetbal.

Niks missen van Voetballogie.com? Volg ons op Twitter!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s