Het talent: Iñaki Williams

Het is misschien wel de grootste volksclub ter wereld. Er zijn weinig clubs te vinden die zo eensgezind zijn als Athletic Bilbao. Oude tijden herleven in San Mamés. Het immense stadion is een plek waar men nationalistische gevoelens kan uiten. Schreeuwen, niet alleen voor Athletic, maar ook voor Baskenland. Ze voelen zich geen Spanjaarden, ze voelen zich Basken. Waar kan je dat beter uiten dan bij de Baskische trots Athletic?

Noem het nationalistisch, noem het racistisch. Ben je geen Bask, helaas maar dan is geen plek voor je bij Athletic Bilbao. Het is dan ook een vreemde gewaarwording als in 2012 Iñaki Williams de jeugdopleiding van Bilbao komt versterken. Het is een Baskische voornaam maar zijn uiterlijk is dat alles behalve. Williams is een zoon van een Ghanese vader en een Liberiaanse moeder en dus heeft hij niet de standaard Spaanse looks. Een negroïde man zijn ze in Baskenland niet gewend. Sterker nog, Williams is de eerste zwarte speler ooit in dienst van Atheltic Bilbao.

Tot nu toe is het al een verhaal op zich. Een opvallend verhaal. Maar die Iñaki Williams is niet zo maar een speler. De jonge buitenspeler is ook nog eens een ontzettend groot talent. Het is bijna een jongensboek. Dat is het al zonder hem ook maar ooit te hebben zien spelen. Toch is het een genot om hem in actie te zien. Een rappe buitenspeler met zo veel controle over de bal. Snelheid, sprongkracht en ook nog eens goede fysieke kwaliteiten.

Hem vergelijken met iemand is toch een wat lastiger verhaal. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de buitenspeler zichzelf toch al een eigen stijl aangemeten. Toch heeft Williams wel een beetje weg van Pierre-Emerick Aubameyang. Dan niet de Aubameyang zoals we die nu kennen als spits van Borussia Dortmund, maar dan meer de Aubameyang zoals hij in zijn eerste jaar in Duitsland werd gebruikt. Een ontzettend rappe buitenspeler die de tegenstander verrast door met een uitstekende techniek op ‘10’ te komen. Onvoorspelbaar, dat is het sleutelwoord om Iñaki te omschrijven.

Wekelijks komen de speculaties op de voorpagina van alle kranten in zowel Engeland als Spanje. Want overal wordt er gesproken over een eventuele overstap naar de Premier League. Elke topclub zit achter die rappe benen van Williams aan. Dat hij de duurste speler aller tijden van Bilbao wordt is eigenlijk al duidelijk. De vraag is alleen nog wanneer hij dat wordt. Hij vormt op dit moment een ongelofelijk duo met de oude vos Aritz Aduriz. Het is voor de Baskische fans nu nog genieten van dit duo en van Williams op zich. Want heel lang kunnen zal het niet meer duren. Hopen dat zijn talent wel nog jaren mee gaat.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s