N’Golo Kanté, meester op het middenveld

Stel je eens voor dat je drie en een half jaar geleden nog speelde op het derde niveau van Frankrijk. Dan kan je een aardig balletje trappen denk ik zo. Daar mag je tegenover je vrienden best wel een keer over opscheppen. Het jaar daarna speel je in de Ligue 2 en promoveer je met SM Caen naar de Ligue 1. Je kunt wel stellen dat het sportief gezien goed met je gaat. Sterker nog, er komt interesse vanuit de Premier League. Het kleine Leicester City heeft zo’n negen miljoen euro voor je over. De naam die bij dit verhaal hoort: N’Golo Kanté.

kante-4

Wie? N’Golo Kanté? Dit moet ongeveer de reactie zijn geweest van een gemiddelde Leicester City fan. Maar we kennen inmiddels allemaal het verhaal van Leicester City, of beter gezegd het sprookje van Leicester City. Jamie Vardy, Riyad Mahrez, Kasper Schmeichel. Dat waren de mannen die de aandacht kregen en ook opeisten. Maar zoals wel vaker stonden er mensen niet in de spotlights terwijl ze dit wel verdienden. Één daarvan was, u raadt het al, N’Golo Kante. Een moderne stofzuiger. Zo eentje die veel meer verdient dan het etiket ‘stofzuiger’. Een situatie lezend nog voordat die ontstaan was. Een ouderwetse bal afpakker met de techniek en het inzicht van een moderne nummer 10. Een soort Willy van der Kerkhof gemixt met Mesut Özil. Ja natuurlijk had Schmeichel die vele reddingen, Vardy de goals en Mahrez de prachtige acties en assists. Maar wie zorgde ervoor dat mannen als Vardy, Mahrez, Okazaki en Ulloa in de spotlights konden staan. Precies, N’Golo Kanté. Is het daarom gek dat Chelsea koste wat het kost de Fransman wilde hebben. Nee absoluut niet. Een aantal jaren geleden had je Claude Makélélé. Ook een Fransman. Dat was eenzelfde type. Kanté is een Makélélé 2.0. En die 2.0 staat voor een verbeterde versie.

Het is geen wonder dat Chelsea het nu zo ontzettend goed doet in de Premier League. Dat komt echt niet alleen door Kanté. Maar dat is wel een speler die andere beter laat voetballen. Hazard en ook Diego Costa excelleren weer dit seizoen. Dat komt onder meer door die kleine Fransman die drie en een half jaar geleden nog op het derde niveau van Frankrijk speelde. Dan staat hij nu eindelijk een beetje in de spotlight. Een plek waar hij zeker hoort te staan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s