CM 97/98: Dion Dublin

Als jonge jongens waren wij van Voetballogie helemaal gek van Championship Manager 97/98. Elke dinsdag graven we in het archief van dit prachtige computerspelletje. Wat voor speler waren ze toen en nog veel leuker misschien: wat is er van ze terecht gekomen? Deze editie in de spotlight: Dion Dublin.

Het was misschien wel de ideale speler bij Championship Manager 97/98. Niet omdat hij nou zo goed was, maar het komt door zijn positie. Dion Dublin was niet alleen een spits maar ook een centrale verdediger. Een goede speler die je dus als laatste man kan gebruiken maar ook zo maar topscorer kon worden.  Het ideale was ook nog eens dat deze jongen niet al te duur was. Voor slechts 19 miljoen gulden was hij op te halen bij Coventry City. Dat was natuurlijk niet de grootste ploeg van Engeland waardoor hij ook niet te beroerd was om die club te verlaten. Even ter vergelijking: rechtsback Sergi van FC Barcelona was ook voor dat bedrag op te halen in de Catalaanse hoofdstad.

dublin-united

In de zomer van 1992 zocht Manchester United een spits en kwam in die zoektocht uit bij Alan Shearer. Die aanvaller koos echter voor Blackburn Rovers en zo kwam Sir Alex Ferguson enigszins verrassend uit bij Dion Dublin. De Engelsman maakte indruk bij Cambridge United maar de stap naar Manchester zag niemand aankomen. Pech lijkt echter een doorbraak in de Premier League in de weg te staan. Een maand na zijn komst naar United breekt Dublin zijn been tijdens een wedstrijd tegen Crystal Palace. Zes maanden zou hij uit de roulatie zijn. Mark Hughes, zijn partner in de voorhoede, had echter wel een maatje nodig voorin en dus werd de Fransman Eric Cantona aangetrokken. We weten allemaal hoe dat afliep. Manchester United pakte voor het eerst sinds 1967 de titel in de hoogste Engelse divisie. Dublin speelde minder dan tien wedstrijden waardoor hij eigenlijk geen medaille zou krijgen. De Premier League maakte echter een uitzondering voor Dublin waardoor hij toch een bewijs heeft dat hij kampioen van Engeland is geworden. Cantona wordt de ster van United en Dion Dublin is het kind van de rekening. Hij lijkt verkocht te worden aan Everton maar daar steekt het bestuur van de club uit Liverpool op het laatste moment een stokje voor. Hij blijft nog een jaar in Manchester en wordt weer kampioen. Maar ook nu speelt hij te weinig wedstrijden maar dit keer maakt de Premier League geen uitzondering voor een medaille.

Dublin vertrekt naar Coventry City en vanuit daar haalt hij zelfs het Engelse elftal. Hij blijft vier seizoenen bij The Sky Blues en wordt ook vier keer topscorer van de ploeg. Een plek in de WK selectie van Engeland op het WK 1998 zit er echter niet in. In die zomer verruilt Dublin Coventry City voor Aston Villa waar hij zes seizoenen zou verblijven. Milwall, Leicester City, Celtic en Norwich City zouden uiteindelijk zijn carrière compleet maken.

Veel voetballers blijven nadat ze de kicksen aan de wilgen hebben gehangen in de voetballerij. Dion Dublin doet dat ook, maar dan wel aan de media kant. Hij wordt analyticus en zelfs commentator bij SkySports. Daarnaast presenteert hij ook programma’s voor de BBC die niks met voetbal te maken hebben. Maar dat is niet het enige. Door zijn passie voor muziek kwam hij op het idee om een instrument te ontwerpen. The Dube, uiteraard vernoemd naar hem zelf.  Het lijkt een soort trommel in Ikea-stijl.

Ooit was hij een begeerd aanvaller/verdediger centraal. Tegenwoordig een commentator, presentator en instrumentenmaker. De wereld kan soms raar lopen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s